Przewodnik wizowy A – F

Państwo / terytorium Wiza Okres pobytu bezwizowego Wymagane dokumenty Cena / okres oczekiwania
AFGANISTAN tak   * Wypełnione i podpisane podanie o wizę wraz z dwiema aktualnymi fotografiami.

* Potwierdzenie wniesienia opłaty za wizę na konto bankowe podane poniżej

* Paszport, (jeśli paszport nie może być dostarczony od razu z ważnych powodów, należy dostarczyć kopie głównych stron paszportu, a oryginał dopiero w momencie, gdy podanie o wizę zostanie rozpatrzone pozytywnie).

* Dołączoną kopertę z adresem zwrotnym w przypadku, gdy paszport ma być odesłany pocztą, lub opłaconą paczkę kurierską.

Opłatę za wizę należy wnieść na konto:
Bank Pekao S.A. III O. Warszawa
Numer konta: 08 12401040 1978 0010 1781 7676

Wniosek wizowy do pobrania: Visa Application Form
Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą

wiza na 1 miesiąc jednokrotnego wjazdu (ważna 3 miesiące) – 30 EUR (+ opłata bankowa)
wiza na 3 miesiące wielokrotnego wjazdu (ważna 6 miesięcy) – 80 EUR (+opłata bankowa)
wiza na 6 miesięcy wielokrotnego wjazdu jest wydawana tylko w wyjątkowych przypadkach.
ALBANIA nie do 30 dni (z możliwością przedłużenia do 90 dni) Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
ALGIERIA tak   * 1 formularz
* 1 fotografia
* paszport
* potwierdzone zaproszenie + pismo delegujące z firmy polskiej w języku angielskim lub francuskim UWAGI: Wiza ważna 3 miesiące na wjazd Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą
190 zł
Okres oczekiwania
6 dni roboczych
ANDORA nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport/dowód osobisty  
ANGOLA tak   * 2 formularze
* 2 fotografie
* paszport + ksero pierwszej strony
* ksero biletu lub potwierdzona rezerwacja
* zaproszenie + konto do wizy turystycznej
* do wizy służbowej zaproszenie + pismo delegujące z firmy polskiej w języku ang. Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą
5 dni – 80 USD
16 dni – 46 USD Okres oczekiwania: od 5 do 16 dni
ANGUILLA nie czas pobytu określany przy wjeździe Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
ANTIGUA IBARBUDA nie do 180 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
ANTYLE HOLENDERSKIE nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
ARABIA SAUDYJSKA tak   * Wypełniony formularz podania o wizę
* 2 zdjęcia paszportowe
* paszport + kserokopia
* List z firmy lub instytucji saudyjskiej, wymieniający zapraszaną osobę z imienia i nazwiska, charakter pracy oraz cel podróży
* List z miejsca pracy, wymieniający charakter pracy, zalegalizowany przez Krajową Izbę Gospodarczą oraz Ministerstwo Spraw Zagranicznych
* Bilet lotniczy lub rezerwacja
* Dla kobiet dodatkowo zapraszająca firma saudyjska występuje o zezwolenie do MSZ w Rijadzie
UWAGI: Należy wykazywać szacunek dla władz oraz tradycji i zwyczajów saudyjskich. Władze Królestwa Arabii Saudyjskiej nie zezwalają na przywóz publikacji o charakterze politycznym, religijnym, itp. jak również alkoholu i narkotyków. Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą
Legalizacja dokumentów – 26 PLN za każdy dokument Wiza jednokrotna – 55 USD Wiza wielokrotna – 135 USD Wiza pobytowa i pracownicza – 15 USD
ARGENTYNA nie do 90 dni (z możliwością przedłużenia, z uzasadnionych przyczyn, na dalsze 90 dni) Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
ARMENIA tak   * 1 formularz
* 1 fotografia
* ksero paszportu – strona ze zdjęciem
* w przypadku wizy służbowej – zaproszeni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą
1 dzień – 320 zł 3 dni – 240 zł 7 dni – 160 zł osoby do 18 lat – gratis! Okres oczekiwania:  8 dni
ARUBA nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
AUSTRIA nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport/dowód osobisty  
AZERBEJDŻAN tak   * 1 formularz
* 1 fotografia
* paszport
* zaproszenie z Azerbejdżanu lub pismo z polskiego biura podróży
Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą
40 USD / 10 dni
B Wiza Okres pobytu bezwizowego Wymagane dokumenty  Cena / okres oczekiwania
BAHAMY nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
BAHRAJN tak   Najbliższa Ambasada Królestwa Bahrajnu znajduje się w Berlinie. Wizę turystyczną lub pobytową można także uzyskać bezpośrednio na lotnisku w Manamie.
Adres najbliższej ambasady: Ambasada Królestwa Bahrajnu Klingelhöfer Str. 7, D-10785 Berlin tel. (0-0 49 30) 868 777 77 fax (0-0 49 30) 868 777 88 Wydział Konsularny tel. (0-0 49 30) 868 777 99
Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą
 
BANGLADESZ tak   Ze względu na brak przedstawicielstwa dyplomatycznego Bangladeszu w Polsce wnioski wizowe należy składać w ambasadzie tego kraju w Berlinie (jej kompetencje terytorialne obejmują Polskę).

Ambasada Ludowej Republiki Bangladeszu
39, Wassenaarseweg
2596 CG The Hague
tel.: (0-0 31 70) 328 3722
fax: (0-0 31 70) 328 3524
e-mail: amb.vanbangladesh@wanadoo.nl Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą

 
BARBADOS nie do 28 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
BELGIA nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport/dowód osobisty  
BELIZE nie do 30 dni (z możliwością przedłużenia do 180 dni) Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
BENIN tak możliwość otrzymania wizy na granicy Wizę można uzyskać w przedstawicielstwach dyplomatycznych i konsularnych Beninu (w Polsce brak) lub na granicy Beninu.
Ambasada Republiki Beninu
Spenskij per. 7, Moskwa
tel.: (0-0 7 095) 299 23 60, 299 79 85
fax: (0-0 7 095) 299 02 26
ambabeninmoscou@hotmail.com

Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą
 
BERMUDY nie czas pobytu określany przy wjeździe Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
BHUTAN tak  

Turysta udający się do Bhutanu musi uzyskać turystyczną wizę wjazdową.  Promesę wizy uzyskuje się wraz z wykupieniem pakietu turystycznego w biurach linii lotniczych Druk-Air (przewoźnik narodowy) lub w agencjach turystycznych uprawnionych do sprzedaży biletów na te linie.

Brak placówki i stosunków dyplomatycznych. Najbliższa Ambasada RP znajduje się w New Delhi (Indie).
Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą

20 USD

BOLIWIA nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
BOŚNIA i HERCEGOWINA nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
BOTSWANA tak  

Obywatele RP mają obowiązek posiadania wizy na przejazd i pobyt. Wizy pobytowe i tranzytowe mogą uzyskać w placówkach dyplomatycznych Botswany za granicą (Bruksela, tel. 00322 7352070; Genewa, tel. 004122 9061060).
Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą

 
BRAZYLIA nie do 90 dni (z możliwością przedłużenia na czas nie dłuższy niż 90 dni) Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
BRUNEI DARUSSALAM nie do 14 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
BRYTYJSKIE TERYTORIUM ANTARKTYCZNE (obejmuje Orkady Płd. i Szetlandy Płd.)   wymagane pozwolenie miejscowych władz Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
BRYTYJSKIE TERYTORIUM OCEANU INDYJSKIEGO (obejmuje wyspy Czagos)   wymagana zgoda administratora Brytyjskiego Terytorium Oceanu Indyjskiego Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
BRYTYJSKIE WYSPY DZIEWICZE nie czas pobytu określany przy wjeździe Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
BUŁGARIA nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport/dowód osobisty  
BURKINA FASO tak  

Wizy na pobyt krótki (do 90 dni) wystawiane są przez placówki dyplomatyczne Burkina Faso (najbliższa w Berlinie). Turysta powinien mieć wystarczające środki na utrzymanie, nie trzeba ich jednak okazywać przy wjeździe.

Ambasada Burkina Faso
Karolingerplatz 10/11
D-14052 Berlin-Charlottenburg
tel.: (0-0 49 30) 301 05 99-0
fax: (0-0 49 30) 301 05 99-20
embassy_burkina_faso@t-online.de
Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą

 
BURUNDI tak możliwość otrzymania wizy na granicy W Polsce nie ma ambasady Republiki Burundi. Adres najbliższej ambasady:

Kałużskaja pł. 1, kw. 226-227,
117049 Moskwa
tel. (0-0 7 095) 230 25 64
fax (0-0 7 095) 230 20 09
e-mail: bdiam@mail.cnt.ru
Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą
 
C Wiza Okres pobytu bezwizowego Wymagane dokumenty  Cena / okres oczekiwania
CHILE nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
CHORWACJA nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży -paszport  
CYPR nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport/dowód osobisty  
CZAD tak   Wizy pobytowe i tranzytowe obywatele polscy mogą otrzymać w placówkach dyplomatycznych i konsularnych Czadu za granicą (np. w Paryżu, Moskwie). Ważność paszportu przy wjeździe musi być dłuższa niż okres ważności wizy Adres najbliższej ambasady:

Rublowskoje szose 26/1
kw. 20-21, 121615 Moskwa
tel. (0-0 7 095) 415 41 22, 415 41 39
fax (0-0 7 095) 415 29 41
e-mail: pts249@ipc.ru
Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą
 
CZARNOGÓRA nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
CZECHY nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport/dowód osobisty  
D Wiza Okres pobytu bezwizowego Wymagane dokumenty  Cena / okres oczekiwania
DANIA nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport/
dowód osobisty
 
DOMINIKA nie do 21 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
DOMINIKANA nie do 90 dni (po wykupieniu karty turystycznej na granicy) Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
DŻIBUTI tak   Obywatele polscy udający się do Dżibuti muszą posiadać wizę pobytową wystawianą na okres do 90 dni lub wizę tranzytową ważną do siedmiu dni (obie w cenie 30 USD). Jeżeli w danym kraju nie ma ambasady Dżibuti, wizę można uzyskać w ambasadzie Francji. Przy wjeździe paszport nie może być ważny krócej niż sześć miesięcy.

Konsulat RP w Dżibuti
Avenue Mahmoud Boreh, Haramons, P.O. Box 25
Djibouti, Republic of Djibouti
tel. (0-0253) 358 565, 358 568; fax 353 545

Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą
 
E Wiza Okres pobytu bezwizowego Wymagane dokumenty  Cena / okres oczekiwania
EGIPT tak   * 1 formularz
* 1 fotografia
* paszport UWAGI: Wiza ważna 3 miesiące na wjazd. Max pobyt do 30 dni.
Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą
90 zł – turystyczna jednokrotna
110 zł – turystyczna wielokrotna
140 zł – służbowa jednokrotna
210 zł – służbowa wielokrotna
90 zł – tranzytowa jednokrotna
120 zł – tranzytowa wielokrotna Okres oczekiwania:  od 6 do 7 dni
EKWADOR nie do 30 dni (z możliwością przedłużenia do 90 dni) Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
ERYTREA tak  

Obywatele polscy wjeżdżający do Erytrei muszą mieć wizę pobytową lub tranzytową. Można ją uzyskać w Ambasadzie Państwa Erytrea w Berlinie lub w Konsulacie Generalnym we Frankfurcie nad Menem. Ambasada Państwa Erytrei
Stavanger Strasse 18
D-10439 Berlin
tel.: (0-0 49 30) 446 746 0
fax: (0-0 49 30) 446 746 21
Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą

 
ESTONIA nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport/dowód osobisty  
ETIOPIA tak   Obywatele polscy udający się do Etiopii muszą mieć wizę na przyjazd i pobyt. Ambasady Etiopii (najbliższa w Berlinie) wydają następujące rodzaje wiz: pobytową, tranzytową, handlową i turystyczną. Najłatwiej jest otrzymać wizę na lotnisku w Addis Abebie lub Dire Dawa (każdy rodzaj wizy kosztuje 20 USD). Wiza uzyskana na lotnisku jest jednokrotna i ważna przez miesiąc. Adres najbliższej ambasady:
Boothstrasse 20 A, D-12207 Berlin
tel. (0-0 49 30) 77206-0
fax (0-0 49 30) 77206-26, 77206-24
e-mail: emb.ethiopia@t-online.de Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą
 
F Wiza Okres pobytu bezwizowego Wymagane dokumenty  Cena / okres oczekiwania
FALKLANDY nie   Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
FIDŻI tak możliwość otrzymania wizy turystycznej na granicy z ważnością do 120 dni

Posiadacze polskich paszportów mogą otrzymać wizę bezpłatnie na granicy na okres 30 dni (może to być również stempel potwierdzający wjazd, który uprawnia do pobytu przez 30 dni). Należy okazać bilet powrotny lub uprawniający do kontynuacji podróży.

Najbliższa Ambasada RP znajduje się w Canberze (Australia). Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą

 
FILIPINY nie do 21 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
FINLANDIA nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport/dowód osobisty  
FRANCJA nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport/dowód osobisty  
FRANCUSKIE ZIEMIE
POŁUDNIOWO-POLARNE
nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport/dowód osobisty  

 

A – F G – K L – R S – Z

 

Polskie Biuro Podróży w Kielcach oświadcza, iż dokłada wszelkiej staranności w aktualizowaniu powyższych danych, jednak nie ponosi żadnej odpowiedzialności w przypadku zmian w przepisach wizowych i dezaktualizacji zamieszczonych powyżej informacji.