Przewodnik wizowy L – R

Państwo / terytoriu Wiza Okres pobytu bezwizowego Wymagane dokumenty  Cena / okres oczekiwania
LAOS tak   * 1 formularz
* 2 fotografie
* paszport

Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą
25 USD / 6 dni
LESOTHO tak   Obywatele polscy przy wjeździe do Lesotho muszą mieć wizy. Można je uzyskać m.in. w Kopenhadze (tel. 45 39624343), Brukseli (tel. 332 7053975), Berlinie (tel. 30 2575720) oraz w Biurze Wysokiego Komisarza Lesotho w Pretorii (tel. 012 3226090). Na przejściach granicznych wizy nie są wydawane. Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą  
LIBAN tak możliwość otrzymania wizy turystycznej na granicy * 2 formularze – w jęz. angielskim
* 2 fotografie
* paszport
* pismo przewodnie z firmy (w jęz. angielskim) lub zaproszenie UWAGI: Wiza ważna 30 dni na wjazd.

Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą
35 USD – pobytowa jednokrotna
50 USD – pobytowa wielokrotna Okres oczekiwania: 7 dni
LIBERIA tak   Obywatele polscy udający się do Liberii muszą mieć wizę, o którą należy ubiegać się w jednej z ambasad Liberii, np. w Bonn, Brukseli, Paryżu, Londynie lub w krajach sąsiednich. Koszt wizy jednorazowej wynosi 30 USD, wizy wielokrotnej rocznej – ok. 70 USD. Formalnie nie wymaga się posiadania określonych kwot pieniędzy, ale służby imigracyjne mogą pytać o środki finansowe na czas pobytu. Konsulat Republiki Liberii w Warszawiepl. Dąbrowskiego 1, pokój 312, 00-057 Warszawa tel./fax 022/8264759, 8267318 wewn. 108 godziny otwarcia: 10-14 w poniedziałek, środę, piątek Konsul Honorowy: Pan Klaus-Peter Meinzer Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą  
LIBIA tak   * 1 formularz
* 2 fotografie
* paszport
* zaproszenie UWAGI: Brak placówki dyplomatycznej w Polsce od 01.07.2007

Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą
150 zł / 7 dni
LIECHTENSTEIN nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport/dowód osobisty  
LITWA nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport/dowód osobisty  
LUKSEMBURG nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport/dowód osobisty  
ŁOTWA nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport/dowód osobisty  
M Wiza Okres pobytu bezwizowego Wymagane dokumenty  Cena / okres oczekiwania
MACEDONIA nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
MADAGASKAR tak możliwość otrzymania wizy na granicy Wizę pobytową można otrzymać na lotnisku w Antananarywie (koszt 50 USD). Do aplikacji wizowej należy dołączyć 2 fotografie. W Polsce nie ma ambasady Republiki Madagaskaru. Adres najbliższej ambasady: Kursowoj per. 5, 119034 Moskwa tel. (0-0 7 095) 290 02 14 fax (0-0 7 095) 202 34 53 Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą  
MADERA i AZORY nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport/dowód osobisty  
MAJOTTA nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport/dowód osobisty  
MAKAU nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
MALAWI tak  

Wizy pobytowe i tranzytowe obywatele polscy mogą uzyskać w placówkach dyplomatycznych i konsularnych Malawi za granicą oraz w granicznych punktach kontroli (potrzebne jest kolorowe zdjęcie paszportowe). Koszt wizy tranzytowej wynosi 50 USD, jednokrotnej wjazdowej – 70 USD, wielokrotnej – 110 USD. Paszport musi być ważny dłużej niż wiza. Należy okazać bilet na dalszą podróż lub powrót oraz kwotę wystarczającą na pokrycie kosztów pobytu (minimalna kwota na dzień pobytu nie jest określona). Pobyt można przedłużyć w Centralnym Urzędzie Imigracyjnym w Lilongwe lub Blantyre. Uzyskanie zezwolenia na pobyt stały jest bardzo trudne.

Ambasada Republiki Malawi
Westafalische Strasse 86
D-10709 Berlin
tel.: (0-0 49 30) 84 31 54 0
fax: (0-0 49 30) 84 31 54 30
malawiberlin@aol.com Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą

 
MALEDIWY tak możliwość otrzymania wizy na granicy

Na lotnisku w Male podczas kontroli paszportowej otrzymuje się bezpłatnie stempel władz imigracyjnych zezwalający na wjazd. Każdy turysta otrzymuje wizę ważną przez 30 dni bez wnoszenia opłat. Pobyt obcokrajowca na wyspie zamieszkanej przez miejscowych wymaga zgody MSW lub zaproszenia od przedstawiciela społeczności lokalnej, potwierdzonego przez MSW. Sprawdza się posiadanie wystarczających środków finansowych i biletu powrotnego. Turysta musi mieć wykupione miejsce w jednym z wielu ośrodków turystycznych. Dokumenty wymagane do uzyskania wizy turystycznej: paszport, bilet powrotny, rezerwacja hotelu; do uzyskania wizy biznesowej niezbędne jest zaproszenie od miejscowej firmy, pozostałe wymagania jak w przypadku wizy turystycznej.

Brak polskiej placówki dyplomatycznej. Ambasador RP w New Delhi (Indie) akredytowany jest również na Malediwach. Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą

 
MALEZJA nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
MALI tak   Obywatele RP mają obowiązek posiadania wizy na przejazd i pobyt. O wizę na pobyt do 30 dni podróżni powinni ubiegać się w placówkach dyplomatycznych Mali, np. w Moskwie, Paryżu, Marsylii. Obywatele polscy, podobnie jak obywatele innych państw UE, w których nie ma przedstawicielstw dyplomatycznych Mali, mogą otrzymać wizę na lotnisku w Bamako. Paszport musi być ważny co najmniej 6 miesięcy. Wizę można przedłużyć na miejscu w odpowiednim urzędzie. W Polsce nie ma ambasady Republiki Mali. Adres najbliższej ambasady: Nowokuźnieckaja 11 113184 Moskwa tel. (0-0 7 095) 951 06 55, 951 27 84 fax (0-0 7 095) 230 28 89 e-mail: amalirus@orc.ru Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą  
MALTA nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport/dowód osobisty  
MAROKO nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
MARTYNIKA nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport/dowód osobisty  
MAURETANIA tak  

Obywatele polscy udający się do Mauretanii objęci są obowiązkiem wizowym (najbliższe mauretańskie przedstawicielstwa dyplomatyczne znajdują się w Moskwie i w Paryżu). Istnieje możliwość uzyskania wizy mauretańskiej w Ambasadzie Mauretanii w Rabacie lub w Konsulacie Generalnym tego kraju w Casablance. Przyznanie jej uzależnione jest m.in. od posiadania biletu lotniczego z oznaczonymi datami wylotu i powrotu. W zasadzie nie ma praktyki wydawania wizy na granicy. Wizy turystyczne ważne są na okres 30 dni (z możliwością przedłużenia na miejscu). Granicę lądową można przekraczać od strony Sahary Zachodniej; została ona otwarta w 2002 r.

Ambasada Mauretańskiej Republiki Islamskiej
Korovy wał 7, III piętro
kw. 211, Moskwa
tel.: (0-0 7 095) 237 37 92, 237 11 32
fax: (0-0 7 095) 237 28 61
ambarim@hotmail.com Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą

 
MAURITIUS nie do 180 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
MEKSYK nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
MIKRONEZJA tak możliwość otrzymania na granicy wizy na 30 dni, z ewentualnością przedłużenia do 90 dni Wizy otrzymuje się na granicy (z wyjątkiem wiz z prawem do pracy, o które trzeba ubiegać się przed przyjazdem). Przy wjeździe należy okazać ważny paszport oraz bilet na powrót lub dalszą podróż. Wiza jest bezpłatna, udzielana na 30 dni pobytu (może być przedłużona do 90 dni). Paszport musi być ważny co najmniej 120 dni od momentu wjazdu. Pobierana jest opłata wyjazdowa w wysokości 10 lub 15 USD, w zależności od miejsca wyjazdu. Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą  
MOŁDOWA nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
MONAKO nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport/dowód osobisty  
MONGOLIA tak   * 1 formularz
* 1 fotografia
* paszport
* powyżej 30 dni pobytu – potwierdzone zaproszenie lub świadczenia turystyczne z Mongolii UWAGI: Do 30 dni (zarówno służbowo jak i turystycznie) nie potrzeba zaproszeń. Wiza tranzytowa na podstawie wizy docelowej

Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą
47 USD – wiza jednokrotna 57 USD – wiza dwukrotna 77 USD – wiza wielokrotna do 6 miesięcy 147 USD – wiza wielokrotna do 12 miesięcy 25 USD – wiza tranzytowa 1 wjazd 37 USD – wiza tranzytowa 2 wjazdy 57 USD – wiza tranzytowa wielokrotna express: (tego samego dnia) opłata wizowa x 2 Okres oczekiwania: 6 dni
MONTSERRAT tak   Wymagany dokument w czasie podróży – paszport wizą  
MOZAMBIK tak możliwość otrzymania na granicy wizy

Obywateli polskich obowiązują wizy. Można je uzyskać m.in. w urzędzie konsularnym Mozambiku w Berlinie (tel. 0030 39876500) i w Rzymie (tel. 0039 0637514852) oraz na przejściach granicznych Mozambiku. Przedłużenie pobytu ponad okres ważności wizy zagrożone jest grzywną w wysokości ok. 100 USD za każdy dzień. Ważność paszportu powinna przekraczać o 6 miesięcy termin wygaśnięcia wizy. Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą

 
MYANMAR tak   Obywateli polskich obowiązują wizy: pobytowa turystyczna (do 28 dni) lub tranzytowa (do 24 godzin). Można je uzyskać jedynie w placówkach dyplomatyczno-konsularnych Myanmar (najbliższa placówka znajduje się w Berlinie, tel. 0049 30 206 15 710, faks 0049 30 206 49 757). W tranzycie do Myanmar można uzyskać wizę w ambasadzie tego kraju w Bangkoku. Czas oczekiwania na wydanie wizy zależy od obciążenia urzędu. W Polsce nie ma ambasady Związku Myanmar. Adres najbliższej ambasady: Zimmer Strasse 56, 6 piętro, D-10117 Berlin tel. (0-049 30) 206 15 710 fax (0-049 30) 206 49 757 Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą  
N

Wiza

Okres pobytu bezwizowego Wymagane dokumenty  Cena / okres oczekiwania
NAMIBIA tak  

Obywatele polscy udający się do Namibii muszą mieć wizę pobytową w paszporcie. Można się o nią ubiegać w przedstawicielstwach Namibii (w Londynie, tel. 0044 2076366244; w Moskwie, tel. 0070 952300113, w Berlinie, tel. 0049 302510950). Ważność paszportu musi być o 6 miesięcy dłuższa niż termin ważności wizy. Przekraczając granicę w porcie lotniczym, trzeba okazać bilet powrotny. Na przejściach granicznych wizy nie są wydawane.

Ambasada Republiki Namibii
Wichmannstrasse 5
D-10787 Berlin
tel.: (0-0 49 30) 25 40 95
fax: (0-0 49 30) 25 40 95 55
Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą

 
NAURU tak   Wszyscy wybierający się do Nauru muszą postarać się o wizę przed wyjazdem. Wniosek można wysłać do konsulatu Nauru w Londynie, lub złożyć go w którymś z konsulatów USA. Aby ją otrzymać należy przedstawić ważny paszport, bilet powrotny lub na dalszą podróż, potwierdzenie rezerwacji hotelu i dowód wystarczających funduszy.
Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą
 
NEPAL tak możliwość otrzymania na granicy wizy z ważnością do 60 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą  
NIDERLANDY nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport/dowód osobisty  
NIEMCY nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport/dowód osobisty  
NIGER tak   Obywatele RP muszą mieć wizy na przejazd i pobyt. Można je uzyskać w przedstawicielstwach dyplomatycznych i konsularnych Nigru (najbliższe znajduje się w Berlinie). Osoba ubiegająca się o wizę winna mieć paszport co najmniej z 6-miesięcznym terminem ważności oraz przedstawić środki finansowe zapewniające utrzymanie w czasie pobytu w Nigrze i ewentualnie powrotny bilet lotniczy. Nie ma możliwości uzyskania wizy po przylocie na lotnisku. W Polsce nie ma ambasady Republiki Nigru. Adres najbliższej ambasady: Dürenstrasse 9, D-53173 Bonn tel. (0-0 49 228) 350 27 82 fax (0-0 49 228) 350 27 68 e-mail: ambaniger@online.de Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą  
NIGERIA tak   * 2 formularze
* 2 fotografie
* paszport
* bilet lotniczy
* pismo z biura potwierdzające, gdzie, na jak długo, do kogo klient jedzie i kto pokrywa koszty podróży i pobytu
* przy wyjazdach służbowych – zaproszenie i pismo przewodnie
* z firmy polskiej

Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą
350 zł / 13 dni
NIKARAGUA nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
NOWA KALEDONIA nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport/dowód osobisty  
NORWEGIA nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport/dowód osobisty  
O Wiza Okres pobytu bezwizowego Wymagane dokumenty  Cena / okres oczekiwania
OMAN tak   Obywatele polscy mogą otrzymać wizy we wszystkich placówkach dyplomatycznych Omanu (najbliższa Ambasada Omanu znajduje się w Berlinie) bez konieczności uzyskania wcześniejszej zgody (promesy) władz imigracyjnych, po wypełnieniu wniosku wizowego i wniesieniu opłaty wizowej. Turyści i przedstawiciele biznesu mogą również, po wypełnieniu wniosku wizowego i wniesieniu opłaty wizowej, uzyskać wizy na wszystkich przejściach granicznych. W Polsce nie ma ambasady Sułtanatu Omanu. Adres najbliższej ambasady: Lindenallee 11, D-53173 Bonn tel. (0-0 49 228) 35 70 31-34 fax (0-0 49 228) 35 70 45 Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą  
P Wiza Okres pobytu bezwizowego Wymagane dokumenty  Cena / okres oczekiwania
PAKISTAN tak   * 2 formularze
* 3 fotografie
* paszport
* rezerwacja UWAGI: Wiza ważna 3 miesiące na wjazd

Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą
wiza pobytowa – 169 zł
wiza wielokrotna – 490 zł
ekspres: cena x2 (w ciągu 2 dni) Okres oczekiwania: 10 dni
PALAU tak możliwość otrzymania na granicy wizy ważnej do 30 dni Przy wjeździe wymagane są wiza, ważny paszport i bilet powrotny. Wizę ważną 30 dni otrzymuje się na granicy. Pobyt przekraczający 30 dni wymaga pozwolenia urzędu imigracyjnego i kosztuje 50 USD. Paszport musi być ważny nie mniej niż 30 dni ponad okres ważności przyznanej wizy i umożliwiać jego właścicielowi powrót do miejsca, z którego przyjechał do Palau, lub dalszą podróż do innego państwa. Przy wyjeździe obowiązuje opłata w wysokości 20 USD. Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą  
PALESTYNA tak  

Zgodnie z polsko-izraelską umową o ruchu bezwizowym obywatele polscy legitymujący się paszportem ważnym co najmniej 3 miesiące mogą wjeżdżać i przebywać na terytorium Izraela bez wizy do 90 dni. Należy zwracać uwagę na stemple umieszczane w paszporcie przez służby graniczne Izraela.

Przekroczenie okresu dozwolonego pobytu, określonego w stemplu zamieszczonym w paszporcie podróżnego przez izraelskie służby graniczne, może być uznane za pobyt nielegalny i spowodować odmowę wjazdu przy kolejnych wizytach. Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą

 
PANAMA nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
PAPUA-NOWA GWINEA tak   Obywatele polscy muszą uzyskać wizę przed wyjazdem do Papui-Nowej Gwinei. Aby uzyskać wizę turystyczną, należy złożyć wypełniony wniosek wizowy, zdjęcie, paszport oraz kopię biletu na powrót lub dalszą podróż. W przypadku wizy biznesowej należy złożyć ponadto kopię zaproszenia oraz list strony wysyłającej z wyjaśnieniem powodu wizyty, określeniem planowanego czasu pobytu i zobowiązaniem do pokrycia kosztów pobytu. Wymagana ważność paszportu przy wjeździe – 6 miesięcy w przypadku wizy turystycznej i 12 miesięcy w przypadku wizy biznesowej. W Polsce o wizę należy wystąpić do Wydziału ds. Imigracji i Obywatelstwa Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Imigracji Papui-Nowej Gwinei (Department of Foreign Affairs and Immigration, Immigration and Citzenship Division, Entries and Services Branch, P.O. Box 422, Waigani, NCD, Papua-New Guinea, tel. +675 301 41 73, fax +675 323 3206) – wizę wystawi, po jej przyznaniu, Ambasada Australii w Warszawie. Można też zwrócić się do którejś z placówek Papui Nowej Gwinei (najszybciej można uzyskać wizę w Ambasadzie Papui Nowej Gwinei w Brukseli, tel. 00 322 779 06 09; koszt – 40 EUR). Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą Opłaty za wizy (płatność w Australii) wynoszą: turystyczna (jednokrotna, czas pobytu do 60 dni) – 35 dolarów australijskich (AUD), biznesowa (wielokrotna, ważna przez 12 miesięcy, czas pobytu do 60 dni łącznie w okresie ważności wizy) – 220 AUD.
PARAGWAJ nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
PERU nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
PITCAIRN   wymagane pozwolenie gubernatora wyspy Wymagany dokument w czasie podróży – paszport  
POLINEZJA FRANCUSKA nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport/dowód osobisty  
PORTUGALIA nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport/dowód osobisty  
R Wiza Okres pobytu bezwizowego Wymagane dokumenty  Cena / okres oczekiwania
REUNION nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport/dowód osobisty  
REPUBLIKA POŁUDNIOWEJ AFRYKI tak do 30 dni * 1 formularz
* 1 fotografia
* paszport
* datowany, powrotny bilet lotniczy – ksero
* zaproszenie
* zaświadczenie z pracy o urlopie
* potwierdzenie obywatelstwa osoby zapraszającej
* zaświadczenie o dochodach osoby zapraszającej
* kopia polisy ubezpieczeniowej UWAGI: Wizę można załatwiać maksymalnie na 30 dni przed wyjazdem Nie obowiązują wizy na pobyt do 30 dni. Wizy na okres od 31 do 90 dni są wymagane i wydawane na podstawie dokumentów jak wyżej

Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą
43 EURO – równowartość w złotych! (wiza pobytowa) Okres oczekiwania: od 8 do 10 dni
REPUBLIKA ŚRODKOWO- AFRYKAŃSKA tak  

Obywatele polscy udający się do Republiki Środkowoafrykańskiej obowiązani są mieć wizy pobytowe i tranzytowe. Można je otrzymać w placówkach dyplomatycznych tego państwa, np. w Niemczech, Francji lub Rosji. Paszport powinien być ważny minimum 6 miesięcy. Przy wjeździe służby graniczne mogą żądać okazania biletu powrotnego. Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą

 
REPUBLIKA
ZIELONEGO PRZYLĄDKA
tak możliwość otrzymania wizy na granicy

Od obywateli RP wymagane są wizy. Wystawiają je placówki dyplomatyczne (najbliższa w Berlinie). Ponadto wizę wjazdową można otrzymać na lotnisku w Prai lub Sal (cena 55 EUR). Przedłużenie wizy możliwe jest na miejscu w urzędzie imigracyjnym. Turysta powinien dysponować wystarczającymi środkami utrzymania na czas pobytu.

Ambasada Republiki Zielonego Przylądka
Dorotheenstrasse 43 (Dussmann Haus)
D-10117 Berlin
tel.: (0-0 49 30) 2045-0955
fax: (0-0 49 30) 2045-0966
info@embassy-capeverde.de
www.embassy-capeverde.de Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą

 
RUMUNIA nie do 90 dni Wymagany dokument w czasie podróży – paszport/dowód osobisty  
RWANDA tak możliwość otrzymania wizy na granicy

Od obywateli RP wymagane są wizy. Istnieje możliwość uzyskania wizy na granicy.

Do aplikacji wizowej potrzebne są dwie fotografie, zaproszenie lub list informujący o celu pobytu. Nie ma obowiązku okazania biletu powrotnego ani określonej kwoty pieniędzy na każdy dzień pobytu. Osoby mające w paszporcie wizę rwandyjską mogą mieć problemy przy przekraczaniu granicy z Demokratyczną Republiką Konga. Wymagany dokument w czasie podróży – paszport z wizą

Opłata za wizę pobytową do 30 dni wynosi 50 USD, za tranzytową 30 USD.

 

A – F G – K L – R S – Z

 

Polskie Biuro Podróży w Kielcach oświadcza, iż dokłada wszelkiej staranności w aktualizowaniu powyższych danych, jednak nie ponosi żadnej odpowiedzialności w przypadku zmian w przepisach wizowych i dezaktualizacji zamieszczonych powyżej informacji.